Domů - Novinky
Menu
Domů - Novinky
Co je to Anti-aging
AMPS ČR
Poradna
Akce AMPS ČR
Členství, registrace
Test dlouhověkosti
ANTI-AGING magazín
ANTI-AGING ordinace
Na Vaše dotazy odpovídá
MUDr. Monika Golková

MUDr. Monika Golková





 
 
Kdo je online
Worldwide
English speaking visitors, click here
Anti-Aging magazín
Protistarnuti.cz
Protistárnutí.cz
Hledat
hledat...
2477086
Biologický věk: víte, kolik vám skutečně je?
Autor: AMPS ČR   

Biologický věk Samozřejmě víte přesně, jaký údaj máte v občance.
Ale víc než „kalendářní“ věk o vás prozradí věk biologický.
I o vašem skutečném stáří!

Znáte ty situace, kdy jdete po ulici, potkáte dávnou kamarádku a jen žasnete: jak ta vypadá skvěle! Jako by ani nestárla, zato vy… Anebo to může být docela naopak. Zatímco vy svou vizáží vzbuzujete dojem, že jste sotva vyšla střední, dotyčná kamarádka vyvolává otázky, kdy že se to chystá do důchodu. Ano, klidně tak velké vizuální rozdíly mohou být mezi vrstevníky (a dokonale to ukazují třeba oblíbené třídní srazy po deseti a více letech!). Co za tím stojí? Proč někdo stárne, jak se zdá, rychleji a někoho se máte touhu zeptat, kde koupil elixír mládí? To je právě otázka biologického věku. Věku, který prozrazuje skutečné stáří vašeho těla, jeho stav a otevřeně na vás „práskne“ také to, jak dobře nebo nedobře se o něj staráte!

Genetika a spol.

Samozřejmě můžete tvrdit, že „věčné mládí“ má někdo prostě v genech a vy s tím nemůžete hnout, ani kdybyste se na hlavu stavěla. Ale pravda to není. Jistě, geny hrají svoji roli, jenže přesto stárnutí své fyzické stránky dokáže ovlivnit k lepšímu do jednoho každý z nás – a mnozí se o to také snaží. Na výzkumy, jak stárnutí zastavit, se proto zaměřuje stále více oborů. Biologický věk zajímá farmaceuty, gerontology a jeho zkoumání i snaha jej pozitivně ovlivnit vedly dokonce ke vzniku nového lékařského oboru: anti-aging medicíny neboli medicíny proti stárnutí, která vznikla už v 90. letech v USA, ale k nám, do Čech, přišla až před několika roky. Přesto už pomáhá ovlivnit délku života tisícům lidí po celé republice!

Odborný pohled

„Pokud bych měla biologický věk definovat po odborné stránce, musela bych říct, že jej určují změny odehrávající se na úrovni DNA, buněk, tkání, orgánů i hladin hormonů našeho těla. Samozřejmě musím potvrdit, že záleží také na genetických dispozicích každého člověka. Kromě toho ale skutečný, tedy biologický věk ovlivňuje chování, životní styl a přístup k životu každého z nás a mnoho dalších faktorů, které mohou stáří člověka více či méně oddálit,“ vysvětluje MUDr. Monika Golková, primářka 1. anti-aging A2C kliniky, a ještě dodává: „Navíc je nezbytné podotknout, že každý z našich orgánů může mít jiný biologický věk. A když to všechno sečteme, výsledkem může být rozdíl mezi biologickým a úředním věkem až dvacet i více let!“ Chcete si prodloužit život? A hlavně: chcete ten delší život prožít ve zdraví? Můžete. Stačí vědět, jak na tom s biologickým věkem jste právě teď i čím jej můžete pozitivně ovlivnit.

Důkladná vyšetření

Na začátku vaší cesty k „věčnému mládí“ bude stát určitě odpovídající vyšetření, které zjistí váš skutečný, tedy biologický věk. „Celý komplex vyšetření trvá 3 hodiny. A jedná se o měření funkční vitality jednotlivých orgánů a specificky zaměřenou prevenci. Nejprve podstoupíte soubor lékařských a komplementárních vyšetření (klinické vyšetření, zobrazovací techniky, laboratoře, funkční vyšetření), která jsou hodnocena speciální metodikou. Poté vás čeká zhodnocení vlastního životního stylu, stavu výživy a sportovní anamnézy formou testu, který byl vytvořen na základě dlouholetých vědeckých poznatků,“ říká k tomu MUDr. Golková a vzápětí jde více do podrobností: „V rámci zmíněného testu vás čekají například otázky typu: Kolik vážíte? Které z uvedených mléčných produktů nejvíce konzumujete? Kolik času týdně věnujete pohybovým aktivitám? Jak spíte? Snídáte pravidelně? Jde se skutečně do detailů, ale právě na těch detailech záleží. Proto například právě testy vyhotovujete za přítomnosti sestry, která vám případně poradí. Nebo si můžete vyžádat i radu lékaře, když budete tápat. Na pravdivosti vašich otázek totiž velmi záleží.“

Šokující výsledky

Protože jsou vyšetření důkladná, nedočkáte se odpovědi na to, jaký je váš biologický věk, hned. Může to pár dní trvat. Ale výsledek stojí za to. Najednou přijde den D, budete sedět proti svému lékaři, a ten vás seznámí s obsáhlou, takřka třicetistránkovou analýzou a výsledky testů, které vám přesně řeknou, kolik toho za sebou mají například vaše ledviny a jestli jejich stáří odpovídá vašemu věku nebo jsou na tom hůř, protože málo pijete a hodně solíte. Můžete se dozvědět, že vaše játra úpí pod tíhou alkoholových dýchánků, a i když je vám sotva třicet, vaše játra se cítí na čtyřicet. Můžete se dozvědět ještě mnohem víc. Ale hlavně díky všem těmto testům zjistíte, jak všechno dát do pořádku, napravit již napáchané škody a do budoucna pozitivně ovlivnit svůj biologický věk tak, aby byl nižší než ten „občankový“!

Budoucnost patří prevenci

Jakmile budete mít v ruce výsledky, doporučí vám totiž lékař také odpovídající postup, který vaše vyhlídky do budoucnosti zlepší. „Každému pacientovi na míru pomáháme uzdravit, co je nemocné, zlepšit, co nefunguje. Zaměřujeme se na jednotlivé orgány, ale třeba také na kvalitu pokožky, imunitu, fungování metabolismu nebo duševní rozpoložení. Doporučujeme potraviny, které danému člověku prospějí a budou se spolu s dalšími změnami podílet na snížení biologického věku a pozastavení stárnutí,“ vyjmenovává MUDr. Monika Golková s tím, že samozřejmě jedno vyšetření a jednorázový návod vás nespasí. „Pravda je, že všechno se mění. Mění se náš životní styl, okolnosti, mění se náš zdravotní stav, a anti-aging medicína se samozřejmě snaží toto vše postihnout. Být co nejaktuálnější. Proto je doporučováno tzv. BioAging vyšetření v pravidelných intervalech opakovat, životní styl i další péči o tělo i duši stále upravovat a přizpůsobovat aktuálnímu stavu,“ dodává ještě.

Obecná doporučení

Že se na určení biologického věku nechystáte, možná si ani netroufáte znát pravdu, a přesto byste ráda žila déle, lépe, kvalitněji? I to samozřejmě do značné míry ovlivnit. Kouzlo spočívá v dodržování několika základních doporučení.

  • Svoje tělo máte jen jedno, tak se podle toho o něj starejte – s láskou!
  • Respektujte pravidla zdravé výživy: vsaďte na zeleninu, ovoce, ryby, omezte tuky, solte méně, hodně naopak pijte (ideálně čistou vodu). Hlavně ale nehladovte, nedržte žádné šílené diety, jezte pravidelně a myslete na to, že vyřadit z jídelníčku nemusíte nic. Když všechno udržíte pod kontrolou a výrazně převažovat bude to zdravé.
  • Dopřávejte si pohyb. I kdyby to měla být jen každodenní procházka cestou domů z práce, stojí to za to a vaše tělo i biologický věk to ocení. Jen aktivní tělo je zdravé a fungující tělo. A jen takové má šanci vydržet déle mladé a krásné.
  • Odpočívejte. Žít v neustálém stresu a poklusu? To vám zadělá víc než jen na pár nevinných vrásek. Stres vám krátí život. Nemluvě o tom, že se často stresujete jako všichni pro požadavky a pohodlí někoho jiného. Když už, tak sama pro sebe. A jen v nezbytně nutných případech.
  • Obklopujte se lidmi, které máte ráda. Proč? Protože i míra vaší spokojenosti a lásky, kterou dostáváte i dáváte, velmi ovlivňuje výšku vašeho biologického věku. Asi netřeba doplňovat, že milované a milující ženy jsou na tom lépe.
 
Předchozí   Další
 
© 2005-2011 AMPS ČR - Asociace medicíny proti stárnutí
Realizace: BTX