Domů - Novinky
Menu
Domů - Novinky
Co je to Anti-aging
AMPS ČR
Poradna
Akce AMPS ČR
Členství, registrace
Test dlouhověkosti
ANTI-AGING magazín
ANTI-AGING ordinace
Na Vaše dotazy odpovídá
MUDr. Monika Golková

MUDr. Monika Golková





 
 
Kdo je online
Worldwide
English speaking visitors, click here
Anti-Aging magazín
Protistarnuti.cz
Protistárnutí.cz
Hledat
hledat...
2483242
Věčné mládí
Autor: AMPS ČR   

Věčné mládí Tajemství, jak si uchovat věčné mládí, láká lidstvo už od nepaměti. Alchymie třetího tisíciletí, i tak vypadá dnešní anti-aging ukrytý v lahvičkách a kelímcích nebo pilulkách.
Dnešní odborníci v oboru anti-aging si dali zcela seriózní a smělý cíl: udělat vše pro to, aby nám celý život bylo stále maximálně třicet let.
Nevěříte? Abychom pochopili podstatu problému, je třeba si udělat jasno v otázce, proč vlastně kůže stárne.

„Vědci to vysvětlují tím, že mládí ztrácíme dvěma způsoby – chronologicky a biologicky. Trošku zjednodušeně by se dalo říci, že stárneme zevnitř i zvenku. Zatímco chronologické stárnutí se projevuje přirozeně a postupně v průběhu času, biologické stárnutí na úrovni DNA, buněk a tkání je ovlivněno vnějšími příčinami, jako je působení slunečních paprsků, znečištění vzduchu, podráždění různými agresivními látkami, hrubým zacházením, chorobnými procesy, ale třeba i nevhodnou kosmetikou.“ říká MUDr. Monika Golková. A dodává: „Nejvíce působícím faktorem je sluneční záření. Porovnáme-li mezi sebou například partie těla, které jsou celoročně vystavované sluníčku, s místy, která naopak zůstávají tradičně zakryta, zjistíme následující – odhalení kůže je více vrásčitá a toto poškození se dál zhoršuje s vědem, protože stárnoucí tělo ztrácí přirozenou schopnost regenerace.“

Podle snad nejrozšířenější a nejuznávanější světové teorie stárnutí jsou největšími a nejúčinnějšími zloději mládi tzv. volné radikály. Jsou to vlastně obyčejné poškozené molekuly kyslíku, které při srážce s dalšími „kolegyněmi“ ztratily jeden elektron. V důsledku toho jsou mimořádně nestabilní a reaktivní. Snaží se svůj defekt „napravit“ a reagují s normálními molekulami, kterým agresivně odebírají elektrony, čímž vytváření další a další volné radikály a poškozují všechny buněčné struktury, tedy i lidskou kůži. V praxi se to projevuje tím, že naše pleť ztrácí mladistvou pružnost a pevnost. Náš starý a dobrý známý kolagen v pokožce je totiž na toto poškození mimořádně citlivý. Tento proces však dnes naštěstí můžeme do značné míry korigovat. Například použitím vhodných kosmetických prostředků.

Krém nebo sérum?

Útočí na nás reklamy, lákají vyumělkované vitríny a bohatě zásobené regály obchodů. Nabídka prostředků slibujících zaručené mládí je dnes tak nesmírně veliká, že je skutečně nesnadné se v ní zorientovat. Jak tedy poznat, co je pro pokožku dobré a co ne? Je přirozeně možné se poradit s kosmetickou poradkyní či dermatologem. Vybavena těmi skutečně správnými informacemi se však můžete do výběru pustit i sama.

„Každá dáma by měla v prvé řadě zvážit hledisko svého věku.“ říká doktorka Golková. „Při výběru krému hraje totiž důležitou roli biologické stáří pleti. Obecně platí, že kolem dvacátého roku potřebujeme především krémy s vysokým obsahem hydratačních složek. Okolo třiceti bychom už měli sáhnout po přípravcích proti prvním vráskám, převážně mimickým, které mohou navíc, vedle stále důležitých hydratujících ingrediencí, obsahovat podíl látek působících na principu botulotoxinu. Okolo čtyřicítky je již vhodné začít používat krémy a séra s výrazným liftingovým účinkem. Záleží přirozeně také na individuálním stavu pleti. Alfou a omegou správného výběru skutečně kvalitního kosmetického přípravku proti stárnutí je tedy vždy podívat se opravdu pozorně na jeho složení.“

Co nesmí chybět?

S volnými radikály si umí špičkově poradit především estr vitamínu C, nezbytný pro tvorbu kolagenu, který je základem silné pojivové tkáně, jež vlastně drží naše tělo pohromadě. Má však také zázračné účinky při léčbě zánětů. Kyselina alfa-lipová je známá jako nejúčinnější přírodní a protizánětlivý prostředek, který je na rozdíl od vitamínu C rozpustný nejen ve vodě, ale i v tucích. Znamená to, že je univerzálním antioxidantem. Dokáže likvidovat volné radikály ve všech částech buňky i v mezibuněčných prostorech. Nejenže tak zlepšuje celkový vzhled pokožky, ale je přímo skvělá i na odstraňování vrásek, váčků a otoků pod očima, rozšířené póry či jizvy po akné.

O dimetylaminoetanolu se někdy s trochou nadsázky říká, že je lepší než plastická operace, protože zpevňuje kůži a je i výbornou výživou pro mozek. Zdrojem této látky jsou ryby, ale pro své účinky na pleť je často přidávána i do krémů.

Tajemství příznačných účinků alfa a bety hydroxykyselin údajně znala i hojně využívala již Kleopatra. Tato legendární egyptská královna si pravidelně dopřávala mléčnou lázeň. Mléko patřící k nejúčinnějším alfa hydroxykyselinám, které jsou významnou součástí četných antioxidačních prostředků, protože zvyšují účinky dalších a významně prospívají stárnoucí kůži. Pomáhají při hrubé, suché nebo jemně vrásčité kůži i nerovnoměrných pigmentacích. „Dále by kvalitní krémy či liftingová séra měly určitě obsahovat ochranný faktor proti slunečnímu záření.“ doplňuje MUDr. Golková. „Vítanou příměsí jsou i fytoestrogeny, vitamín A, vitamín E, omega- 3 aminokyseliny, aloe vera, jojobový olej, alkyglyceroly či tzv. mořský kolagen.“

Krása zevnitř

Co mají uvedení bojovníci proti stáří společného? Pocházejí z přírody, a můžeme je tedy přijímat nejen zvenčí ve formě krémů, emulzí či sér, ale i také zevnitř formou potravy. Pokud nejste ochotné dodržovat určitý program blahodárně působící na vaši pokožku, můžete také zkusit tabletky.

Ty na rozdíl od tradiční kosmetiky bojují proti stárnutí, způsobenému zejména věkem a slunečním zářením, vnitřní cestou. Jedná se o zcela originální přístup, který je dnes zařazován do kosmetické kategorie známé jako „kosmetofarmaka – farmaceutická kosmetika“. Ta působí zevnitř na spodní vrstvu pokožky (škáru) . V ní se vyskytují kolagenová a elastinová vlákna, která vytvářejí podpůrný systém vnější vrstvy, kterou vidíme odrazem v zrcadle. Právě tyto bílkoviny jsou zodpovědné za pevnost, sílu a pružnost pleti. Polysacharidy ve škáře mají zase schopnost udržovat vlhkost potřebnou pro zdravý a svěží vzhled pokožky. Tím, že je vyživována právě tato vnitřní vrstva kůže, se pokožka účinně revitalizuje, udržuje se jasná, svěží a vláčná, zlepšuje se také její hydratace a omezuje se výskyt vrásek. Tím, že je vyživována právě tato vnitřní vrstva kůže, se pokožka účinně revitalizuje, udržuje se jasná, svěží a vláčná, zlepšuje se také její hydratace, omezuje se výskyt vrásek, viditelnost červených žilek a pigmentových skvrn.

Pilulka krásy

Chcete vyzkoušet podobné řešení? Na trhu najdete hned několik značek, které právě na budování krásy zevnitř postavili svoji filozofii. Je ovšem dobré vědět, že tu svoji pilulku krásy si můžete také zrovna tak poskládat samy a že k tomu postačí i ta nejobyčejnější lékárna, kde jistě najdete všechny základní prvky pro krásu pleti. Patří k nim z důležitých vitaminů především A, C, E, biotin, B-complex, z minerálů pak vápník, hořčík, křemík, selen, zinek. Tento elixír mládí zevnitř je ještě možné okořenit antioxidanty, třeba kyselinou alfa-lipoovou, koenzynem Q10, L-glutaminem nebo mastnými kyselinami řady omega-3 a omega-6.

„Skutečným liftingem v tabletkách je Pyknogenol,“ doplňuje MUDr. Golková. „ Jedná se o extrakt z kůry borovice pinus pinaster rostoucí na jihozápadním břehu Francie. Tajemstvím omlazujících účinků Piknogelu jsou tzv. bioflavonoidy, látky nacházející se v rostlinách a působící jako přirozené potentní antioxidanty.“

Bude nám stále třicet!

Uvedené pohledy jasné napovídají, že když se řekne anti-aging, nejde jen o zachování mladistvého vzhledu pokožky. Problém stáří je totiž opravdu daleko složitější. „Jde nám především o to, jak tomuto procesu předejít.“ uzavírá MUDr Golková rozhovor. „Proto existuje lékařská specializace zaměření proti stárnutí – anti-aging medicína – která využívá skutečně všech poznatků nejnovějších vědeckých objevů k prevenci a ovlivňování procesů souvisejících se stárnutím. Specialista v tomto oboru vám na základě série testů vyhodnotí stav celého organismu a sestaví individuální anti-aging program, jehož cílem bude udržet stav buněk vašeho těla na úrovni přibližně třicetiletého člověka.“

 
Předchozí   Další
 
© 2005-2011 AMPS ČR - Asociace medicíny proti stárnutí
Realizace: BTX