Domů - Novinky
Menu
Domů - Novinky
Co je to Anti-aging
AMPS ČR
Poradna
Akce AMPS ČR
Členství, registrace
Test dlouhověkosti
ANTI-AGING magazín
ANTI-AGING ordinace
Na Vaše dotazy odpovídá
MUDr. Monika Golková

MUDr. Monika Golková





 
 
Kdo je online
Worldwide
English speaking visitors, click here
Anti-Aging magazín
Protistarnuti.cz
Protistárnutí.cz
Hledat
hledat...
2483253
Potřebujete doplňky stravy?
Autor: RNDr. Petr Fořt, CSc.   

Potřebujete doplňky stravy? Doplňky stravy jsou všude okolo nás, jen jejich role je nejistá.
Žádný doktor vám nepotvrdí ani nevyvrátí, že doplňky stravy podporují zdraví člověka a prodlužují život.
Co si tedy máme o doplňcích stravy myslet?
Mohou pro nás být zdroje zdraví a krásy?
Nejprve je důležité porozumět rozdílu mezi doplňky stravy a léky.

Doplňky stravy narozdíl od léků využívají přírodní látky nebo přírodně identické (totožné s přírodními, ale synteticky připravené). A především se jedná o látky, které nejsou zařazeny do seznamu léčiv. Přitom se často setkáváme s názorem, že když se doplňky stravy prodávají v lékárně, jedná se o léky. Možná kdyby se doplňky stravy prodávaly v prodejnách zdravé výživy nebo v supermarketech, byl by názor populace odlišný. Vždyť doplňky stravy patří mnohem více mezi potraviny než mezi léky.

Mnohé z nich jsou i cíleně a legálně využívány oficiálním oborem medicíny zvaným „naturopatie“ (přírodní medicína). A mnohé z nich jsou v některých zemích dokonce propláceny některými zdravotními pojišťovnami.

K čemu slouží doplňky stravy?

Doplňky stravy jsou proto „doplňky“, protože cílem jejich použití je doplnit to, co chybí ve stravě, nebo co v danou chvíli v organismu chybí z mnoha jiných důvodů. Jednoduše řečeno, jsou to ty cenné látky, o které nás připraví výrobci potravin, ty škodlivé látky, které nám dodá nejenom potravinářský, ale jakýkoliv jiný průmysl, což všechno nám poškozuje zdraví.

Ovšem tento problém stávající medicína neřeší. Na lékaře se proto obrátíte, až tehdy, když všechny možné negativně působící vlivy způsobí nemoc. I moderní medicína už uznává, že mnoho nemocí souvisí s nevhodnou stravou, životním stylem a nevhodným životním prostředím. A když vám poté lékař předepíše nějaké léky, možná by vám měl připomenout, že by bylo vhodné použít potravinový doplněk, protože váš lék sice je účinný, ale naneštěstí způsobí například poruchu vstřebávání některých ochranných látek ze stravy.

Působí či nepůsobí v doplňcích používané látky?

Doplňky stravy se staly předmětem několika různých vědeckých výzkumů, kdy byla zkoumána především jejich účinnost z dlouhodobého hlediska. A jejich účinek na zdraví a oddálení procesu stárnutí byl již několikrát potvrzen. Dokazuje to i fakt, že mnohé farmaceutické koncerny samy vyrábí potravinové doplňky a postupně přeměňují základní farmaceutické složky léčiv na přírodní suroviny. Mimochodem důvod, proč mnoho doplňků nepůsobí, je naprosto stejný jako důvod, proč neúčinkují nějaké léky. Je to hlavně v individualitě, ve specifičnosti situace, v jejíž průběhu jsou tyto produkty podávány. A v neposlední řadě také v jakém množství, čase a jak pravidelně jsou podávány. To všechno ovlivňuje působení doplňků stravy i léků.

 
Předchozí   Další
 
© 2005-2011 AMPS ČR - Asociace medicíny proti stárnutí
Realizace: BTX